Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
21.2.2019, Milan Šurkala, článek
Mobilní telefony jsou mezi nadšenci fotografie často zavrhovány, nicméně faktem je, že většinoví uživatelé hází kompakty i zrcadlovky do koše a nefotí už na nic jiného než na telefon. Proto jsem si to také vyzkoušel v italském Lecce.
busy (4706) | 26.2.201910:32
"Máme tedy raději fotit telefonem než kompaktem nebo velkým fotoaparátem?­"
Tak pre mna je odpoved uplne jasna ­- jednoznacne kompaktom :­)

V casoch, ked este mobily nemali fotaky, som dlhe roky fotil pevnou 36­-kou ­(nic ine som nemal­). Vyskusal som si to, bolo to urcite prinosne, ale povedal som si, ze stacilo, je cas na zmenu, a rozhodol som sa, ze co nema moznost ist na ohnisko aspon 250mm, mi domov nesmie. A uz toto same o sebe urcilo odpoved na tuto otazku.

Samozrejme to neznamena, ze fotenie mobilom uplne zavrhujem. Aj ja sem­-tam obcas nieco cvaknem na mobil, ale ako primarny sposob akehokolvek fotenia budem mat vzdy poriadny fotak.

Moja 1­/2 zase patri do klasickeho mainstreamu ­- aj ked ma pri sebe kvalitny fotak ­(profikompakt­), radsej foti mobilom. A tak sa na dovolenkach vzajomne krasne doplname ­- ona foti mobilom a fotky hned dava na socialne siete pre znamych, a ja fotim fotakom aby sme mali aj nejaku technicky kvalitnu pamiatku na dovolenku :­)
Odpovědět0  0
jiri.sefrna (339) | 22.2.201910:08
Je přece jedno, čím člověk fotí, ne? Primárně jde o fotku a vždy je lepší nějaká, než žádná. Pokud nemám jinou možnost, než mobil, tak proč ne? Pokud fotí slušně a navíc i do RAWu, tak za mě kvalita dostatečná, mám k S7 originál předsádky, hlavně širokoúhlá je opticky super, s tím už se dá hodně. A jak Milan píše, překvapivý je i DR, lepší, než na prvních DSLR, takže co? Vyhodíme staré fotky, protože nejsou vyfocené dost kvalitní technikou? Pokud fiotka splní alespoň základní atributy, tedy dostatečnou ostrost, správné barvy a expozici, tak nevidím problém, vždy jde hlavně o obsah fotky, takže pokud je obsahově a kompozičně v pořádku a zaujme, těžko bude někdo řešit čím byla focená. Vídám kolem sebe mraky fotek a čím byly focené není rozhodně to, co by jim pomohlo, nebo na nich bylo znát. A řekněme si to na rovinu, tu dokonalou technickou kvalitu vyžadujeme hlavně my sami pro vlastní uspokojení, nikdo jiný to až tak moc neocení :­)
Odpovědět6  2
rskf (5) | 22.2.201910:36
Tak pokud ti nevadí lhaní si sobě a svému okolí že jsi fotograf, protože tímto nejsi, a stáváš se mobilistou, tak dávám bod.
Odpovědět4  1
Puppy8 (983) | 22.2.201911:04
"A řekněme si to na rovinu, tu dokonalou technickou kvalitu vyžadujeme hlavně my sami pro vlastní uspokojení, nikdo jiný to až tak moc neocení­" ­- to přece nikdo nerozporuje :­-­)

Rád si vě městech fotím domy. Když si to pak prohlížím na monitoru v plné velikosti, tak mii vadilo, jak to bylo všechno rozpatlané a nebylo možné vidět detaily maleb, fasád apod. Proto jsem si pořídil APS­-C ­(jistě, FF by bylo ještě lepší, ale mám své limity­) a jsem spokojený. A vím, že to nikoho jiného nezajímá.

Ohledně ­"životnosti­" fotek, většina dnes nemá delší než 24 hodin na sociálních sítích, a tam mobil postačuje.
Odpovědět2  0
Sakini (772) | 22.2.201914:19
Určitě souhlas ve všech bodech. Že vyšší technická kvalita je důležitá hlavně pro nás, co vidíme rozdíl, to myslím nezapře nikdo s rozumným pohledem na svět. Většina lidí stejně má ­"voko z krávy­" a vnímá maximálně to, jak celkově fotka vypadá a jestli je líbivá, nezkoumají s čeho to vypadlo a jestli jsou správně ostré rožky. Hodně velké rozdíly pak taky dělá, z jakého mobilu to je, výkonné foťáky dnes už najdeme i v dostupných mobilech, a s trochou snažení a znalostí se dá i s mobilem udělat hodně. A když ho ovládá aspoň trochu zkušený fotograf, a pracuje se s rawem, může to dopadnout i přes mnohé limity dobře. Že to plnohodnotný foťák v mnoha směrech nikdy nemůže nahradit, to nemusí být překážka.
Nedávno jsem se poprvé musel plně spolehnout na mobil a seriózně s ním fotit, Ricoh GR II jsem včas poslal dál než ztratí hodnotu, a chtěl jsem si nafotit vzácné veterány v prostoru, kde cokoliv většího než mobil vyvolává nevraživé reakce ostrahy. Plně manuální ovládání, minimální ISO, pevné ruce a dobrá stabilizace, zpracovat z rawu, a dopadlo to nad očekávání dobře. Ostrost, spousta detailů, pěkné barvy, skoro bez šumu ­- když na to přijde, dá se už na moderní výkonný mobil spolehnout ­(v mém případě to byl ASUS ROG­).
Ale stejně jsem už předobjednal Ricoh GR III, ten je menší než mobil a s GR mi prošlo focení všude.
Odpovědět1  0
Choakinek (4783) | 22.2.201918:03
"... překvapivý je i DR, lepší, než na prvních DSLR...­"

Tak to je trochu nesmysl srovnávat DR mezi stroji, která mají různá rozlišení. Tak ten iPhone SE má 12 Mpx. Chce snad někdo tvrdit, že DSLR s 12 Mpx měly horší DR než iPhone SE a podobné smartfouny?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6663) | 22.2.201919:33
Rozlišení se na DR nijak zvlášť neprojevuje. DSLR s 12MPx nijak zvlášť dobrý DR zrovna neměly a pokud jde o smartphony, tak DR je pochopitelně taky omezený, ale např. s HDR RAW se dají dělat hodně slušné věci. Což mi vnuklo myšlenku udělat na toto téma test. Vzít 12MPx iPhone a proti němu 14,6MPx APS­-C.
Odpovědět0  0
Choakinek (4783) | 23.2.20192:52
No technicky sice ne, ale rozlišení docela dobře určuje dobu, kdy byla DSLR uvedena na trh. Příklad: Prostě mi přijde nešťastné srovnávat třeba DSLR Kodak DCS620 ­(2 Mpx, APS­-C, 1999­) třeba s iPhone SE.
Odpovědět0  0
jiri.sefrna (339) | 24.2.201923:12
Ale tady nikdo nic nesrovnává. Dříve se na vernisážích vystavovaly fotky z 6Mpx DSLR a všichni byli nadšení, dnes podobně dobré i lepší fotky na podobném ohnisku udělá i mobil, byť s vyšším rozlišení a jak jsem psal i vyšším DR. Vím, že pokrok jde dopředu a kvalita stoupá, ale stejným tempem rozhodně nestoupá kvalita fotek, takže je dobře vidět, že na kvalitě výbavy zdaleka nezáleží tolik, jako na umění fotografa a jsme na začátku. Dobrý fotograf i s mobilem udělá lepší fotku, než méně dobrý fotograf se špičkovou moderní technikou. Osobně znám několik fotografů, kteří i s 15 let starou technikou tvoří nádherné fotky i na velké tisky a techniku neřeší. Opravdu jsme tady všichni tak úžasní fotografové, že jediným naším limitem je fototechnika? Nemyslím si.
Odpovědět4  1
Fotoartin (371) | 25.2.20190:03
Jo jo. A co teprve třeba pan Drtikol, ten neměl ani kilopixel.
Možná to bude pro mnohé překvapení, ale kupodivu ono není fotka jako fotka. V některých případech je fotomobil poměrně slušně použitelný, v jiných skoro vůbec. A tak mi názory, že fotomobil udělá či neudělá lepší fotky než zrcadlovka přijdou tak trochu dětinské. Takže fakt ne, ani ten nejlepší fotograf neudělá s mobilem obecně lepší fotku než průněrný fotograf se špičkovou technikou. Ne, opravdu to není takto prosté a opravdu je více faktorů, které ovlivňují výsledek.
Odpovědět0  2
blue.sun (754) | 25.2.201910:31
Opravdu bude mít ten mobil vyšší DR než ­(třeba­) Nikon D40, kterým jsem ještě donedávna fotil? Nebo se tomu musí uměle pomoci spoustou softwarových úprav, které ten mobil do fotky aplikuje za nás? Dnes se každý výrobce chlubí nějakou formou ­"AI­" v mobilu, DxOmark chrlí jedno ocenění za druhým, a na ty fotky se reálně nedá koukat. Detaily chybí, zaostření je mimo, barvy jsou naprosto nereálné...
Ano, pokud jde o konkrétní cvaknutí, udělá nepochybně dobrý fotograf lepší fotku s mobilem, než já se zrcadlovkou. Ale ve chvíli, kdy s ní chci dále pracovat, což je u fotografů celkem časté, je fotka z mobilu ztracená, protože neobsahuje nic, s čím by se pracovat dalo.
Otázkou je taky, zda ty ­"nádherné fotky na velké tisky­" jsou skutečně tak nádherné, nebo už to v dnešní době bereme jako formu ­"umění­", že záměrně glorifikujeme technickou nedokonalost.
Odpovědět1  0
jiri.sefrna (339) | 25.2.201912:20
Jsem si jistý, že nebude mít DR přinejmenším menší i bez AI vychytávek a celkově nebudou fotky horší než z D40 s běžným seťákem, vyjma extrémních světelných podmínek.
Na dost různých situací, velmi kontrastní scéna ve městě, západ slunce, plechová obloha atd se můžete mrknout zde, lze to i stáhnout pro otevření v plném 6Mpx rozlišení, vyzkoušeno, bez problémů tisk na A3 a velmi slušné i na A2. Osobně s tím nemám problém a pokud by mě klasická fotovýbava měla nějak limitovat ­(velikost, váha, riziko a pod.­), klidně si s mobilem vystačím a budu rád i za tyto fotky. Hodně lidí své případné neumětelství schovává, nebo kompenzuje rádoby dokonalou technickou kvalitou. To jde mimo mě.
https:­/­/www.zonerama.com­/fotosefrna­/Album­/5122645
Odpovědět2  2
Fotoartin (371) | 25.2.201916:31
Případným neumětelstvím máme rozumět rozpadající se linie třeba u architektury nebo spíše zelenou pleťovku u svatebních fotek?
Odpovědět0  2
Choakinek (4783) | 23.2.20193:04
Jinak můj bratr má Pentax K­-x ­(12 Mpx­)... nemyslím si, že by byl iPhone SE pro K­-x vážnější konkurencí v jakémkoliv parametru ­(kromě rozměrů a hmotnosti zařízení­).
Odpovědět0  0
rskf (5) | 22.2.20198:53
Na dovolené si také můžete sníst někde pod mostem buchty z rance přivezené z domova, anebo si zajít do místní restaurace. V obou případech se najíte. Budem řešit kvalitu buchet z domova?
Odpovědět0  0
busy (4706) | 26.2.20199:55
No jasne ze ano :­) Predsa ak si uz na vylet beriem nejake buchty z domova, tak si uz dam pozor na to, aby boli kvalitne ­(dobre, chutne...­).
Odpovědět1  0
danhar1 (348) | 22.2.20196:21
někde jsem četl že iphone foti lepe jak zrcadlovka no zatim to tak nevypada :­-D
Odpovědět2  0
rskf (5) | 22.2.20198:42
tak to jsi asi nepochopil jak se věci mají, výrobce ajfounu je kult, tudíž je docela možné se dočíst, že ajfoun vyletěl na Měsíc, tam si otevřel rybičky a pivo a nakrájel chleba, protože ajfoun je i lepší na otevírání konzerv a lahví než otvírák a lepší na krájení než nůž, a pak přiletěl na Zem přímo do cuprtína na infinity lůp kde ho zvedl náhodně jdoucí majitel. a voni tomu uvěří
Odpovědět4  0
Puppy8 (983) | 22.2.201910:48
Když ono po konci BlackBerry a zaříznutí Windows 10 Mobile Nadellou už těch použitelných možností moc nezbývá https:­/­/twitter.com­/SecX13­/status­/968225118517452800
Odpovědět0  0
Fotoartin (371) | 22.2.20191:26
Proč se vůbec otravovat focením? Copak se nedá všude nakoupit dostatek pohlednic a hezkých fotografií? Na sociální síť si pak mohu dát třeba selfie udělané v pokoji v nějaké online aplikaci přilepené třeba na snímek z google maps. Vždyť to stejně nikdo nepozná a na fejsu budu stejně za borce a dostanu spoustu lajků. V Lecce bych se pak nemusel unavovat chozením po městě a pěkně bych se vycapil někam pod strom a vyprázdnil baťůžek plný lahváčů.
Prostě nerozumím lidem, co si přidělávají starosti lítáním po městě za účelem focení. To je stejný, jako když někdo jezdí třeba desítky kilometrů na kole a to zcela nepochopitelně někam, kam může v pohodě, rychleji a bezpečněji dojet třeba busem. Proboha proč to ti lidi dělají?
Odpovědět1  7
busy (4706) | 26.2.201910:05
Preco sa vobec otravovat cestovanim niekam ? Vari sa neda vsade vygooglit dostatok fotiek z danej lokality ? Na socialnu siet si potom mozem dat selfie kde sam seba v photoshope vlepim do stiahnutej fotky. Ved to nikto nepozna a na xichtoknihe aj tak dostanem spustu lajkov. Vobec by som sa nemusel unavovat cestovanim niekam, pekne by som sa vycapil vo svojej obyvacke na gauc a vyprazdnil ladnicku plnu lahvacov.

Nerozumiem ludom, ktori si pridavaju starosti s trmacanim sa niekam. Je to rovnake, ako ked sa niekto uplne nepochopitelne kamsi trepe aby videl nieco, co si moze kludne velmi dobre a podrobne pozriet napriklad aj v google street view. Preboha, preco to ti ludia robia ?!?!

;­) :­) :D
Odpovědět2  0
blue.sun (754) | 21.2.201919:38
budu jednoho dne taky klasický davový cvakálista, pak věřím, že mi ten mobil postačí, protože mi ­"kvalita­" bude naprosto ukradená. Ale dokud z těch fotek chci něco mít, chci se na ně podívat vícekrát, případně vidět i nějaký méně nápadný detail, vždycky bude v mém batohu normální fotoaparát, ať už zrcadlovka nebo CSC s nějakým cestovním zoomovým objektivem.
Jinak rozhodně hezký ­"testík­", byť ještě maličko podvodný. Pokud byste chtěl být opravdu typický uživatel fotící mobilem, pak žádný RAW a žádný Lightroom, ale na základní nastavení a tam to práskat. V té chvíli obvykle ta bída mobilů ještě více vynikne.
Odpovědět5  1
Puppy8 (983) | 21.2.201917:41
Velmi pěkný článek, který ukazuje, že problém možná přijde odjinud. Prohlížím fotky na velkém monitoru, všechny z mobilu jsou strašné. Mám sice Microsoft Lumii 950, která má stále možná nejlepší foťák ­(proto ho taky DxOMark nikdy neotestoval, asi konkurence zaplatila­), ale i tak s tím fotit je otrava. A to má dokonce samostatné mechanické tlačítko spouště. Všude beru Sony A6000 + 18­-135 a Sigma 16, stejně chodím s malým batohem, takže se tam v pohodě vejde. To se ale týká cestování po Evropě, kde je relativně bezpečno.

Nejzajímavější postřeh v závěru je ­"S telefonem jste také podstatně méně nápadní, fotí tím každý a nebudete tolik podezřelí ve srovnání s focením s velkým fotoaparátem­". Ačkoli to teď vypadá nepodstatně, obávám se, že právě tohle bude v ­(blízké?­) budoucnosti největší překážka seriózní fotografie. Představa že každý kdo má ­"velký foťák­" je zároveň profesionál, který si tím vydělává balík, protože jinak by ­"přece fotil mobilem jako každej­", bude sílit.

Chystám se na cestu do Brazílie a po přečtení cestovatelských diskusí i rad místních jsem si na tu cestu raději koupil malý kompakt ­(vyhrál Panasonic LX15, děkuji zde za doporučení­), protože vytahnout tam na ulici velký foťák prý není rozhodně dobrý nápad. Pořád to sice fotí líp než mobil, ale radost z toho velkou nemám. Srovnání kvality výstupu s A6000 je tristní. Jenže o kvalitu dnes nikdo nestojí, protože na Facebooku s jeho strašnou kompresí i v režimu ­"vysoké kvality­" opravdu nerozeznáte skoro nic. Všechno je stejně rozpatlané a vyžehlené.

Byla by ale škoda, aby focení skutečným fotoaparátem vymizelo, i když už dnes skoro nikoho nezajímá. Teď jde o to, jak velké překážky bude třeba v budoucnosti při takovém focení překonávat.
Odpovědět3  0
Sakini (772) | 21.2.201920:54
S tou Brazílií každopádně je lepší mít horší fotky než žádné. Dvanáct let zpátky mě tam ulehčili od zrcadlovky než jsem stačil mrknout, a dnes je situace horší, takže hlavně nenápadně.
Odpovědět4  0
Choakinek (4783) | 21.2.201921:37
Podle Milana už to lítá jenom do koše, tak kdo by si těch odpadků všímal :­-­).

Třeba ta situace nemusí být horší. V roce 2007 byly DSLR na zlatém piedestalu, dnes třeba potencionální brazilský zloděj ani nebude vědět, k čemu se to používá :­-)
Odpovědět3  1
Puppy8 (983) | 21.2.201923:04
Podle cestovatelských serverů to ví bohužel pořád.
Odpovědět1  0
Fotoartin (371) | 22.2.20191:37
Oni jsou brazilci asi fetišti, soudě dle toho, že je nebezpečná vzít si tam zrcadlovku, ale jet tam sám, to na překážku v podstatě není. Zajímavé :)
Odpovědět1  3
Sakini (772) | 22.2.20198:56
Relativně, za režimu v podstatě komunistů se zločin zvedl neskutečně, kolega tam s hudební skupinou před dvěma roky odehrál pět koncertů ve větších městech, a bez ochranky je ani nepustili z hotelu, prý jistota únosu nebo přepadení skoro stoprocentní. Snad to tam teď Bolsonaro aspoň trochu zlepší, sice má až fašistické momenty, ale v těchhle zemích asi ­"svoboda a demokracie­" ani fungovat nemůže. Rád bych se tam zase podíval, a v klidu.
Odpovědět3  0
Fotoartin (371) | 23.2.201913:56
Rozumím. nicméně stále ni to neosvětluje logiku, z které vyplyne, že si tam nevezmu drahý­/nápadný foťák kvůli vysoké míře krádeží, přepadení, kriminality obecně, ale sám tam pojedu klidně.
Z toho mi vyplývá, že těch pár tisíc nebo desítek tisíc má vlastně nyšší prioritu­/hodnotu než má vlastní bezpečnost.

Podobná antilogika jako je v článku, že když fotím jen mobilem neukradnou mi v zahraničí foťák.


Odpovědět0  3
Puppy8 (983) | 23.2.201916:06
Co je to za nesmysl. Jistě že to souvisí i s vlastní bezpečností, když vím, že situace je tam taková, kdy se nedoporučuje vytahovat na ulici drahou elektroniku. Je asi normální se snažit známá rizika omezovat, což neznamená tam nejet vůbec.
Odpovědět0  0
Fotoartin (371) | 23.2.201918:05
Vzdáleně mi to přopomíná Scotta Baldwina. Po incidentu pak tuším někde prohlásil, že si přečetl, že nekrmit, tak nekrmil. https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=Letj86Hy_tM
Ale nic ve zlým, to je jasně že každého věc, jak si co vyhodnotí.
Odpovědět0  1
Fotoartin (371) | 22.2.20191:32
"Nejzajímavější postřeh v závěru je ​­"S telefonem jste také podstatně méně nápadní, fotí tím každý a nebudete tolik podezřelí ve srovnání s focením s velkým fotoaparátem​­"
Tak to je čistá demagogie.Ale lidi to baští :­)
Demagogie proto, že když nebudu někde v zahraničí fotit mobilem, nejspíše ho budu mít schovaný. Oproti tomu, když jim budu fotit , mám ho stále venku a sice nemohu přijít o foťák, ale za to mohu přijít o mobil, které se kradou mnohem více než foťáky.
Odpovědět2  3
Choakinek (4783) | 21.2.201915:47
"... že většinoví uživatelé hází kompakty i zrcadlovky do koše...­"

To jsou dost silný slova, v reálu se jim spíš nějakou dobu válí ve skříni a poté je prodají jako použité zboží.

Kdyby to jen lítalo do koše, tak mě Panasonic LX7 nestál 6300 Kč. S hledáčkem pak přesně 9000 Kč. Ale nekupoval jsem to včera, už před delší dobou.

Jinak ať si to užijou, každému podle jeho chutí. Za mě je to prostě ­"sračka­", vopruz, nuda, vůbec mě to nikdy nebavilo fotit telefonem. Vlastně kdyby existovaly jen foťáky, co by stály ­"majlant­" a já bych si je nemohl dovolit, tak bych nejspíš ani nefotil, protože fotit telefonem bych prostě ­"nedal­".
Odpovědět5  0
aragonn (321) | 21.2.20199:33
Pěkný článek,telefon jsem použil jenom na sjezdovce když nechci tahat fotoaparát jinak používám GX 80 která nahradila GH3 protože je menší a lehčí a s tím telefonem to focení nebaví.
Znám i několik lidí co prodali svoji zrcadlovku a už mají jen telefon,já mezi ně nepatřím.
Odpovědět5  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.